NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Interieur

Hoe je de juiste verlichting kunt kiezen

2 Minuten lezen
Plafondlamp woonkamer

Een erg belangrijk element voor in je huis is natuurlijk de verlichting. Het bepaalt de sfeer in huis en daarnaast zorgt het ervoor dat een ruimte goed tot zijn recht komt. Verlichting heb je in alle vormen en maten en je zult er even over na moeten denken welke verlichting het beste in jouw huis past.

Om je een beetje op weg te helpen en om je te inspireren hebben wij voor jou een aantal leuke tips voor het kiezen voor de juiste verlichting op een rijtje gezet. Lees dus snel verder en tover jouw huis om tot een gezellig sfeervol paradijsje. 

Maak een lichtplan

Wanneer je optimaal wilt genieten van de verlichting in je huis kun je het beste een lichtplan maken. Je teken op deze plattegrond waar je lichtpunten wilt bevestigen in je huis zodat je een goed overzicht krijgt van waar er allemaal verlichting kan komen. Op deze manier voorkom je dat je tijdens de verbouwing ineens aansluitpunten tekort komt of overhoudt. Sla de buitenverlichting hierin niet over.

Wanneer je het lastig vindt om zelf de juiste keuzes te maken kun je hulp krijgen van een adviseur of specialist. In de basis is het zo dat je drie verschillende soorten verlichting hebt, namelijk basis, functioneel en sfeer. 

Basisverlichting

De basisverlichting wordt ook wel de algemene verlichting in huis genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld de spotjes aan de muren die je aandoet zodra je binnen komt. Ook zijn dit de lampjes in de hal die je aandoet om iets te kunnen zien. Deze verlichting zit vaak in het plafond of aan de muren zodat je beter kunt zien. Ze zijn niet vaak voorzien van een mooi design en dienen dus enkel voor de basisverlichting in huis. Zonder de basisverlichting zal het erg donker zijn in huis. 

Sfeerverlichting

Naast de basisverlichting heb je ook de sfeerverlichting die je in huis aan kunt doen. Deze soort verlichting geeft licht in alle richtingen en is voornamelijk bedoeld om een fijne sfeer te creëren. Meestal is het licht niet te fel en juist erg zacht zodat er een prettige sfeer in huis komt. Een voorbeeld is een vloerlamp bij de bank of kleine lampjes aan de muren. Ook kunnen kaarsen dienen als sfeerverlichting. Zet ze op een bijzettafeltje of op de rand van het bad. Dim vervolgens de basisverlichting of doe deze helemaal uit en je kunt genieten van een romantisch avondje. Let wel op dat je deze kaarsen niet vergeet uit te doen zodra je gaat slapen. 

Functionele verlichting

Als laatste hebben we dan de functionele verlichting. Deze vorm van verlichting richt zich meestal op slechts een plek en heeft een bepaalde functie. Voorbeelden zijn een nachtlampje waardoor je kunt lezen of een bureaulamp waardoor je ook in de avonduren kunt werken. Deze vorm van verlichting is belangrijk omdat je bepaalde taken anders minder goed kunt uitvoeren. Denk maar eens na, een boek lezen zonder lampje is erg vervelend. Combineer de functionele verlichting met de basisverlichting voor optimaal gebruik.

Gerelateerde berichten
Interieur

De veelzijdigheid van gietvloeren; een moderne vloeroplossing

2 Minuten lezen
Gietvloeren hebben de afgelopen jaren een stevige voet aan de grond gekregen in zowel commerciële als residentiële settings, dankzij hun naadloze afwerking,…
Interieur

Uw interieur renoveren

5 Minuten lezen
Uw interieur renoveren kan een spannende en lonende ervaring zijn. Of u nu op zoek bent naar uw huis een frisse nieuwe…
Interieur

Origineel afscheidscadeau

2 Minuten lezen
Ben je op zoek naar kunst voor in huis? Origineel afscheidcadeau collega kopen?  Bronzen sculptuur veilig online kopen? Urn veilig online kopen?…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *