NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Huis

Hoe kan je hout brandveilig maken

2 Minuten lezen
open vuur

Je bent van plan om zo nu en dan te BBQ’en in de zomer. Je wilt ook vuurkorf halen om dan na de BBQ in de avond lekker knus bij het vuur te chillen. Met vuur bij je houten terrasplanken… Ergens wordt je een beetje bang van deze combinatie. Naja niet bang maar je bent bang dat als er wat vonken vuur per ongeluk op het hout terechtkomen wat er dan gaat gebeuren. Gelukkig kan je hout iets brandveiliger maken met behulp van het toepassen van het proces van brandwering en brandvertraging!

Brandwering

In hoeverre iets brandwerend is kan je opdelen in een aantal niveaus. Hout kan een brandwerendheid hebben van 30 minuten, 60 minuten, 90 minuten of 120 minuten. Om die indeling te bepalen wordt er gekeken naar hoe lang het gemiddeld duurt voor bepaalde vloeren, deuren, materialen etc. voordat de ontstane brand overslaat naar andere ruimtes. Hiernaast wordt er ook gekeken naar hoe snel een bepaald temperatuur bereikt zal worden aan de andere kant van desbetreffende ruimte. Er wordt dus gekeken naar de factoren branddoorslag en hittedoorslag om het niveau van de brandwerendheid te bepalen.

Brandvertragend

Wanneer je hout laat impregneren wordt het hout in principe duurzamer gemaakt door insectenwerende en schimmelwerende stoffen in het hout te laten trekken. Het hout wordt waterafstotend wat ervoor zorgt dat het hout gemiddeld vijf keer langer meegaat. Je kan ook een brandvertragende impregnering achteraf laten plaatsvinden op het hout als dat al niet eerder gedaan is. Het meeste hout bevat namelijk voor de verkoop al de minimum brandvertragende laag die door de wet is opgesteld. Brandvertraging hangt af van het brandgedrag van materiaal. Dit kan worden verdeeld in brandklassen. Als je ervoor kiest om je hout te laten impregneren zijn er vier soorten brandvertragende waar uit gekozen kan worden. De omgeving waar het hout zich bevindt beslist welke soort brandwering er nodig is. Je hebt brandvertraging voor een permanent droge omgeving, een waterdamp bestendige brandvertraging voor een permanent binnen omgeving, een brandvertraging voor buiten die in combinatie is met een verfsysteem en een weerbestendige brandvertraging die logischerwijs voor een buitenomgeving is.

Schilderen

Je kan er voor kiezen om zelf jouw hout te beschilderen met verf die het hout brandwerend maakt. Dit wordt eigenlijk alleen maar aangeraden op kleine oppervlaktes. Het is behoorlijk onhandig om grote terrassen of hekken zelf te gaan verven. Kijk het kan natuurlijk wel, maar omdat we het hier over brandwerend verf hebben is het misschien veiliger om grote oppervlaktes door specialisten te laten schilderen. De specialisten weten hoe ze het schilderen moderne aanpakken en het allerbelangrijkste komt nu. Specialisten bevatten de juiste materialen en het juiste verf. Je weet natuurlijk nooit zeker of het verf dat je in de winkel aankoopt de juiste kwaliteit bevat. Op het moment dat een specialist jouw terras schildert weet je dat hij met veilige producten jouw hout zo veilig mogelijk maakt.

Brandveilig

Hoe kan je jouw hout nou zo brandveilig mogelijk maken? Je kan ten eerste opletten of als je het hout nog niet gekocht hebt of het hout al een behandeling heeft gehad. Misschien heeft het  wel een behandeling voor brandwering of brandvertraging gehad. Als dit niet het geval is kan je het achteraf laten doen door specialisten. Een andere optie is om zelf je hout brandwerend te schilderen met speciaal verf.

Gerelateerde berichten
Huis

Hoe maak je een stappenplan voor een woningontruiming?

1 Minuten lezen
Woningontruiming kan een complexe taak zijn die nauwgezette planning en voorbereiding vereist. Het opstellen van een doeltreffend stappenplan is essentieel om deze…
Huis

Veiligheid eerst: Maak je trap antislip met trap tape!

2 Minuten lezen
Heb je ooit op een gladde trap gestaan en gedacht: “Dit kan niet goed gaan!”? Dan ben je niet de enige. Jaarlijks…
Huis

Hoe je het beste je huis kunt schoonmaken

2 Minuten lezen
Eens in de zoveel tijd zul je er aan moeten geloven, de grote schoonmaak van het huis. Hoewel we deze klus vaak…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *