NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Slapen

Wat voor type slaper ben jij?

3 Minuten lezen

Heeft u zich ooit afgevraagd wat voor type slaper u bent? Het is een belangrijke vraag, want het type slaper dat u bent kan een grote invloed hebben op uw gezondheid en welzijn. Valt u in slaap zodra uw hoofd het kussen raakt?

Bent u een lichte slaper, die gemakkelijk wakker wordt bij het minste geluid of de minste beweging? Of bent u een diepe slaper, schijnbaar immuun voor elk licht of geluid? Inzicht in het type slaper dat u bent kan u helpen de perfecte omgeving te creëren voor een goede nachtrust, dus laten we eens kijken naar de verschillende soorten slapers en wat ze betekenen.

Soorten slapers

Er zijn verschillende slaaptypes, elk met hun eigen unieke kenmerken en gewoonten. Als u uw slaaptype kent, kunt u beter begrijpen waarom u zich ’s ochtends zo voelt als u wakker wordt, en hoe u de kwaliteit van uw slaap kunt verbeteren.

– Diepslapers vallen meestal snel in slaap en blijven lang slapen. Als ze wakker worden door een hard geluid, voelen ze zich waarschijnlijk suf en gedesoriënteerd als ze wakker worden, zonder zich te herinneren dat ze wakker zijn geworden.

– Lichte slapers doen er doorgaans langer over om in slaap te vallen en worden vaak gemakkelijk wakker bij het geringste geluid of de geringste beweging. Als iemand uit bed stapt terwijl hij in dezelfde kamer slaapt, zullen lichte slapers waarschijnlijk wakker worden door de beweging.

– Er zijn een paar mensen die in deze categorie vallen, dus ze zijn geen apart type slaper. Combinatieslapers hebben meestal kenmerken van zowel lichte slapers als diepe slapers, dus hun slaapervaring is een combinatie van beide.

– Vroege vogels hebben de neiging om vroeg in slaap te vallen en vroeg op te staan, ongeacht of het een werkdag of een weekend is. Ze kunnen zich suf en gedesoriënteerd voelen bij het ontwaken als ze proberen uit te slapen, of als ze na hun gebruikelijke wektijd moeten slapen.

– Nachtbrakers blijven meestal laat op en vallen later in slaap dan anderen. Hun lichaam is biologisch geprogrammeerd om later op te blijven, dus zelfs als ze proberen vroeg in slaap te vallen, zal dat niet lukken.

Oorzaken van verschillende soorten slapers

Er is geen duidelijke verklaring waarom sommige mensen in het ene slaaptype vallen en anderen in het andere. Hoewel uw slaapgewoonten en geschiedenis ertoe kunnen leiden dat u in een bepaald slaaptype valt, is het ook erfelijk. Als iemand in uw familie een slaapstoornis heeft, loopt u misschien ook meer risico die te ontwikkelen. Er zijn veel factoren die uw slaap kunnen verstoren en tot een slechte slaapkwaliteit kunnen leiden, zoals stress, angst en hormoonspiegels.

Als u een van deze symptomen ervaart, valt u misschien onder een bepaald slaaptype. Er zijn vele andere factoren die slaapstoornissen kunnen veroorzaken, zoals lawaai, kamertemperatuur of het bed waarin u slaapt. U kunt slaapstoornissen ervaren door één of al deze factoren, waardoor u in een bepaald slaaptype valt.

Voordelen van het kennen van uw slaaptype

Weten wat voor type slaper je bent, kan je helpen begrijpen waarom je je voelt zoals je je voelt als je ’s ochtends wakker wordt. Een bed uitkiezen in een online beddenwinkel gaat een stuk makkelijker als je weet waar je naar zoekt. Als u een diepe slaper bent, kunt u bijvoorbeeld een apparaat met witte ruis kopen om het lawaai van de buren of het verkeer in de buurt te overstemmen. Het belangrijkste is dat u deze kennis kunt gebruiken om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren. Met de juiste slaapomgeving kunt u misschien in een ander slaaptype vallen, waardoor uw slaapervaring rustiger en minder verstoord wordt.

Tips voor een betere slaap

Als u uw slaapkwaliteit wilt verbeteren, zijn er een paar dingen die u kunt doen. Deze tips kunnen je ook helpen om je slaaptype te veranderen als je een diepe slaper bent.

Creëer een slaapritueel – Een slaapritueel kan u helpen om van uw drukke dag over te gaan in een ontspannen ritueel voor het slapengaan.

Creëer een slaapomgeving – Creëer een ideale slaapomgeving voor een betere slaap. Een opgeruimde kamer zorgt voor rust. Als je wat extra ruimte wilt maken kies je voor opbergbedden.

Vermijd laat op de avond eten – Laat op de avond eten kan brandend maagzuur veroorzaken en je ’s nachts wakker houden.

Vermijd cafeïne ’s avonds laat – Cafeïne kan u ’s nachts wakker houden, vooral als u een lichte slaper bent.

Apparaten om de slaap te volgen

Als u wilt weten wat voor type slaper u bent en hoe u uw slaapkwaliteit kunt verbeteren, zijn er een paar apparaten die kunnen helpen. Slaaptrackers zijn speciaal ontworpen om u te helpen uw slaap bij te houden. De meeste van deze apparaten hebben ingebouwde sensoren die uw hartslag, ademhaling, kamertemperatuur en slaapcyclus in de gaten houden. In combinatie met uw slaapdagboek kunnen deze apparaten u helpen uw slaaptype te identificeren en manieren te vinden om uw slaap te verbeteren. Een slaaptracker kan u helpen uw slaaptype te identificeren en manieren te vinden om uw slaap te verbeteren.

Gerelateerde berichten
Slapen

Vijf redenen waarom jij slechter slaapt

2 Minuten lezen
Als je niet goed slaapt, kun je ook niet goed presteren!Veel mensen in Nederland slapen slecht. Uit gegevens van het CBS in…
Slapen

Ontdek de grote voordelen van een boxspring

2 Minuten lezen
Een goede nachtrust in uw woning is van groot belang voor uw gezondheid en om dagelijks goed te kunnen functioneren. Een boxspring…
AlgemeenBesparenBeveiligingEnergieHuisInterieurKlussenSanitairSlapenSlotenTuinVastgoedVerhuizen

Category

1 Minuten lezen
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *